Με την έγκριση της Αρχής οι κάμερες στα σχολεία


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή εκπρόθεσμης τροπολογίας, σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, με την οποία προβλέπεται ότι είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και οι μαθητές που θα απουσιάζουν από το σχολείο, έχει να επισημάνει τα εξής:


Πρόκειται για μια διάταξη, που αν εφαρμοσθεί:

• παραβιάζει καταφανώς τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών,

• αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία,

• διαταράσσει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών,

• περιορίζει την παιδαγωγική και διδακτική ελευθερία.


Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μάθημα της τάξης, μπορούν κάλλιστα να υποστηριχθούν μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά, όπως κάθε φορά θα κρίνουν οι εκπαιδευτικοί τους.


Υπάρχει άλλωστε η θετική εμπειρία από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των δύο τελευταίων μηνών, όπου οι εκπαιδευτικοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης στήριξαν και διατήρησαν ζωντανή την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές τους.


Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση κατάργηση της παραπάνω διάταξης.

Η απάντηση της Κυβέρνησης


Παρά τις αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών (της ΔΑΚΕ συμπεριλαμβανομένης) για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων μέσω livestreaming ώστε να παρακολουθούν και όσα παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στο σχεδιασμό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.


Όσον αφορά στις νομικές διαστάσεις του ζητήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε την ευαισθησία της κυβέρνησης σε θέματα προσωπικών δεδομένων, υπενθύμισε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι πολύ αυστηρή και τόνισε ότι έχει υπάρξει διαβούλευση και η κυβέρνηση έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής για τη διαδικασία, επομένως κατέληξε δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών


Ο κ.Πέτσας εκλήθη να σχολιάσει και τον ισχυρισμό της ΟΛΜΕ ότι η κυβέρνηση δεν έχει γραπτή άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και της ΔΑΚΕ ότι υπήρξε καν διαβούλευση πριν την κατάθεση της ρύθμισης για τις κάμερες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ειδικότερα ότι υπήρξε διαβούλευση με την Αρχή και γραπτώς.


Όσον αφορά στην τεχνική διάσταση του ζητήματος, ο κ.Πέτσας παρέπεμψε στη διάθεση των εκπαιδευτικών εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας πως έχουν δοθεί κατευθύνσεις για το πως γίνεται η μετάδοση των μαθημάτων και πως σημασία δεν έχει μόνο ο εξοπλισμός, αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουν στο νέο αυτό έργο και να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Η GDPR Experts Team είναι μια σύγχρονη ομάδα , η οποία δημιουργήθηκε από τη BML Security με στόχο την εξειδίκευση και τη σωστή συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού 2016/679 της ΕΕ περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, γνωστού ως GDPR που εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τις 25 Μαϊου 2018. Την ομάδα μας απαρτίζουν άνθρωποι με γνώση και εξειδίκευση στα θέματα και τις απαιτήσεις που οριοθετεί ο Γενικός Κανονισμός, καθώς επίσης και γνώσεις νομικής φύσεως και πληροφοριακών συστημάτων. Διαθέτει Πιστοποιημένους Υπεύθυνους Προστασίας Δεδομένων (DPO) για την παροχή των υπηρεσιών DPO σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για μία επιχείρηση βάση των πραγματικών αναγκών της .

© 2019 by BML Security  |  Πολιτική Απορρήτου

Επικοινωνία

2109427757

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey G+ Icon
  • Grey Instagram Icon